Citește cărți on-lineNewsletter


Pentru abonare introduceţi adresa de e-mail

Rss feed


[Noutati prin RSS]Vă recomandăm

Meta tag


Casa Carttii de Stiinta Cluj-Napoca casa cartii de stiinta editura cluj napoca carti publica online biblioteca librarie vinzare autori lucrari academice noutati editoriale redus comenzi editura romaneasca edituri literatura cultura romana romaneasca romaneste romanesti autori romani limba romana romanesc romanesti carti ebooks gratuit gratuite publicatii scriitori romani romanian litterature concurs concursul proza 2010 semne carte Artele Spectacolului Filologie Filosofie Istorie Literatură Metodică și Didactică Miscellanea Antologie Belgica.ro Biblioteca Esenţială Colecţia Biblioteca Indiană Colecția de Teatru Diaphora Didactica științelor Documente europene şi naţionale Educație Fizică și Sport Etnologie Grammatica Hypothesis Istorie La feminin Lecturi critice Limbi și literaturi străine Literatura europeană contemporană Locuri transilvane Muzică și coregrafie Poezie Praxis Proză Prozoteca Restituiri antreprenoriale şi tehnologice Romanul Francez Actual Scriitorii Transilvaniei Serie de autor Robert Cohen Ştiinţele Educaţiei Teatru Uniart Collection Univers preșcolar Arte vizuale Biblioteca Şcolară Biblioteca tânărului scriitor Biblioteca Valorilor Transilvane Cărţi pentru copii Debut Dicţionare Drept Economie Evocări , Memorii, Jurnal, Interviuri Geografie În afara colecțiilor ( Artele Spectacolului ) În afara colecțiilor ( Filologie ) În afara colecțiilor ( Filosofie ) În afara colecțiilor ( Istorie ) În afara colecțiilor ( Literatură ) În afara colecțiilor ( Metodică și didactică ) În afara colecțiilor ( Miscellanea ) Medicină Nordica Periodice Proceedings Ştiinţă şi Tehnică Teologie Traducem lumeaApasă aici pentru a revenii la pagina anterioară

Scrisori americane (1981 – 1983)


Autor:   Ioana Em. Petrescu Liviu Petrescu


Format: 15 x 21 cm
Pagini: 366 pag.
Anul apariţiei: 2017
Domeniu: Biblioteca Esenţială
ISBN: 978-606-17-1236-6


48.00 leiPrezentul volum continuă seria de autor Ioana Em. Petrescu pe care Ioana Bot a inițiat-o, în 2005, la Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, și unde au fost publicate studiile postume și reeditate studiile antume ale acestei profesoare prestigioase a Universității clujene, poetician și critic literar de mare anvergură a ultimelor decenii ale secolului 20. Pentru istoria literaturii române din perioada modernă și postmodernă, scrierile de specialitate ale Ioanei Em. Petrescu constituie astăzi o referință bibliografică de neocolit. Dar la fel de interesante, pentru reconstituirea unei epoci (a dictaturii comuniste) și a climatului ei intelectual, sunt documentele de familie, corespondența, astăzi integral accesabile. Volumul de față a fost realizat pe baza documentelor și scrisorilor existente în arhiva familiei Ioana și Liviu Petrescu, aflată în custodia Bibliotecii Județene „O. Goga” din Cluj, și studiată, editată, pregătită pentru publicare etc. de un grup de tineri cercetători (doctoranzi, postdoctoranzi, masteranzi) de la UBB, sub coordonarea prof. dr. Ioana Bot, care este și autoarea ediției de față.

Tocmai accesul la arhivele familiale a permis reconstituirea completă a unui tablou al „experienței americane” a soților Petrescu (Ioana Em. Petrescu beneficiază în anii 1981 – 1983 de o bursă Fulbright la Universitatea Californiană din Los Angeles, soțul ei, Liviu Petrescu, o însoțește acolo), pe baza scrisorilor trimise părinților amândurora, respectiv prietenilor apropiați. O primă ediție a scrisorilor a fost publicată sub titlul Molestarea fluturilor interzisă, în 1994, la Editura Didactică și Pedagogică, sub coordonarea aceleiași Ioana Bot. Dar, în acea variantă, scrisorile date spre publicare fuseseră alese de Liviu Petrescu (m. 1999). Bazându-se pe accesul liber la arhivă, ca și pe restituirile oferite de corespondenți ai Ioanei Em. Petrescu, după apariția volumului din 1994, Ioana Bot realizează ediția de acum, care îi permite reconstituirea unei imagini complete. Ei i se adaugă posibilitatea de a discuta experiența de bursier Fulbright a Ioanei Em. Petrescu, pe baza documentelor păstrate în arhiva familiei, cu toate restricțiile impuse de regimul comunist bursierilor români care plecau în SUA – tot atâtea documente interesante, pentru cititorul zilelor noastre. De asemenea, din precedenta culegere de scrisori, Liviu Petrescu exclusese toate scrisorile sau micile note care îi aparțineau și care vin să se adauge ediției de față, în câteva accente esențiale, și să completeze corespondența soției sale.

Descoperire a lumii libere, inițiere în lumea „nouă”, confruntare cu propriile opțiuni intelectuale și existențiale, scrisorile alcătuiesc, citite împreună, un discurs deosebit de coerent și reconstituie profilul unor intelectuali de marcă ai culturii române, care se privesc în oglinda oferită lor de experiența americană cu ironie (cel mai adesea), dar și cu o reziliență admirabilă față de limitările intelectuale și spirituale pe care le impunea viața lor „de acasă”, din comunismul ceaușist. Spre care aleg, în cele din urmă, să se întoarcă.

Notele și comentariile editoarei, Addenda și studiul introductiv, întregesc informațiile pentru cititorul contemporan și oferă câteva piste de lectură ale acestor documente epistolare, situate la răscrucea dintre literatura memorialistică a unei conștiințe intelectuale și arhiva istorică a unei epoci.Numele
Comentariu
                    

Adaugă un comentariu