Newsletter


Pentru abonare introduceţi adresa de e-mail

Rss feed


[Noutati prin RSS]
Adauga la contul tau GoogleVă recomandămAdolescenţii troglodiţi
Adolescenţii troglodiţi
Emmanuelle Pagano


Aventurile lui Matiaş Corvin la Cluj
Aventurile lui Matiaş Corvin la Cluj
Ovidiu PECICAN


Azi-noapte am văzut-o
Azi-noapte am văzut-o
Drago Jančar


Bulgări de zăpadă. De la Isus la Mircea Eliade şi înapoi
Bulgări de zăpadă. De la Isus la Mircea Eliade şi înapoi
Dennis A. Doeing


Când tata m-a învăţat să fluier
Când tata m-a învăţat să fluier
Stefano Zecchi


Cartea parabolelor
Cartea parabolelor
Per Olov Enquist


Casă de zi, casă de noapte
Casă de zi, casă de noapte
Olga Tokarczuk


Cezar Petrescu. Fascinaţia romanului
Cezar Petrescu. Fascinaţia romanului
Ştefan Dărăbuş


Cultură, confesiune, etnie şi rasă în Transilvania, Câmpia Tisei şi Panonia
Cultură, confesiune, etnie şi rasă în Transilvania, Câmpia Tisei şi Panonia
Octavian Căpăţînă
Meta tag


Casa Carttii de Stiinta Cluj-Napoca casa cartii de stiinta editura cluj napoca carti publica online biblioteca librarie vinzare autori lucrari academice noutati editoriale redus comenzi editura romaneasca edituri literatura cultura romana romaneasca romaneste romanesti autori romani limba romana romanesc romanesti carti ebooks gratuit gratuite publicatii scriitori romani romanian litterature concurs concursul proza 2010 semne carte Artele Spectacolului Filologie Filosofie Istorie Literatură Metodică și Didactică Miscellanea Antologie Belgica.ro Biblioteca Esenţială Colecţia Biblioteca Indiană Colecția de Teatru Diaphora Didactica științelor Documente europene şi naţionale Educație Fizică și Sport Etnologie Grammatica Hypothesis Istorie La feminin Lecturi critice Limbi și literaturi străine Literatura europeană contemporană Locuri transilvane Muzică și coregrafie Poezie Praxis Proză Prozoteca Restituiri antreprenoriale şi tehnologice Romanul Francez Actual Scriitorii Transilvaniei Serie de autor Robert Cohen Ştiinţele Educaţiei Teatru Uniart Collection Univers preșcolar Arte vizuale Biblioteca Şcolară Biblioteca tânărului scriitor Biblioteca Valorilor Transilvane Cărţi pentru copii Debut Dicţionare Drept Economie Evocări , Memorii, Jurnal, Interviuri Geografie În afara colecțiilor ( Artele Spectacolului ) În afara colecțiilor ( Filologie ) În afara colecțiilor ( Filosofie ) În afara colecțiilor ( Istorie ) În afara colecțiilor ( Literatură ) În afara colecțiilor ( Metodică și didactică ) În afara colecțiilor ( Miscellanea ) Medicină Nordica Periodice Proceedings Ştiinţă şi Tehnică TeologieApasă aici pentru a revenii la pagina anterioară

Diversitatea etnică în istoria medicinei clujene. Medicii în slujba sănătăţii oamenilor. Repede şi modele


Autor:   Cristian Bârsu


Format: 15 x 21 cm
Pagini: 232 pag.
Anul apariţiei: 2018
Domeniu: Medicină
ISBN: 978-606-17-1216-8


20.00 leiApasă aici pentru a adauga produsul în coşul dumneavoastră de cumpărături

     Tema acestei cărţi – diversitatea etnică în medicina Clujului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi din veacul al XX-lea – nu a fost abordată în detaliu până în prezent. Se poate pune întrebarea: din ce motiv? Considerăm că sunt mai multe motivaţii. În primul rând, pentru că în perioada comunistă situaţia dialogului dintre majoritate şi minorităţile etnice din România, ca şi dintre minorităţile etnice între ele nu a fost de interes pentru conducerea statului şi, în consecinţă, nici pentru cercetători. Aşa cum a consemnat Ioan-Aurel Pop: „comunismul, cu tot arsenalul său de metode dure sau voalate, a ţinut lucrurile sub control, acoperite de vălul propagandei”. În al doilea rând, deoarece după 1990 nu a fost un climat propice pentru investigarea unui astfel de subiect. Atunci s-au manifestat diverse orgolii, frustrări etc. rămase latente din deceniile precedente.

     Se poate merge mai departe cu discutarea problemei anterior menţionate: de ce nu a fost analizat temeinic subiectul diversităţii etnice în istoria medicinei clujene în perioada interbelică? Răspunsul este dat de faptul că mişcarea medico-istorică din România era, pe atunci, la începuturile sale şi existau foarte multe teme care păreau mai tentante, de la biografii de medici iluştri din trecut până la descrierea unor epidemii. De notat faptul că cea dintâi Catedră cu profil iatro-istoric pe plan naţional a fost întemeiată în 1921, la Cluj. În epoca precedentă, nefiind o catedră de specialitate medico-istorică, nu a existat o preocupare constantă pentru a păstra cât mai multe documente, care să fie utilizate în studii retrospective ale acestei teme.

 

 

Autorul

Votează

2134 Rating: 1.0/10 (1 vot )Comentarii : (0)

Adaugă un comentariu