Citește cărți on-lineNewsletter


Pentru abonare introduceţi adresa de e-mail

Rss feed


[Noutati prin RSS]Vă recomandăm

Meta tag


Casa Carttii de Stiinta Cluj-Napoca casa cartii de stiinta editura cluj napoca carti publica online biblioteca librarie vinzare autori lucrari academice noutati editoriale redus comenzi editura romaneasca edituri literatura cultura romana romaneasca romaneste romanesti autori romani limba romana romanesc romanesti carti ebooks gratuit gratuite publicatii scriitori romani romanian litterature concurs concursul proza 2010 semne carte Artele Spectacolului Filologie Filosofie Istorie Literatură Metodică și Didactică Miscellanea Antologie Belgica.ro Biblioteca Esenţială Diaphora Didactica științelor Documente europene şi naţionale Educație Fizică și Sport Etnologie Grammatica Hypothesis Istorie La feminin Lecturi critice Limbi și literaturi străine Literatura europeană contemporană Locuri transilvane Muzică și coregrafie Poezie Praxis Proză Restituiri antreprenoriale şi tehnologice Scriitorii Transilvaniei Serie de autor Robert Cohen Ştiinţele Educaţiei Teatru Uniart Collection Univers preșcolar Arte vizuale Biblioteca Şcolară Biblioteca tânărului scriitor Biblioteca Valorilor Transilvane Cărţi pentru copii Colecţia Biblioteca Indiană Colecția de Teatru Debut Dicţionare Drept Economie Evocări , Memorii, Jurnal, Interviuri Geografie În afara colecțiilor ( Artele Spectacolului ) În afara colecțiilor ( Filologie ) În afara colecțiilor ( Filosofie ) În afara colecțiilor ( Istorie ) În afara colecțiilor ( Literatură ) În afara colecțiilor ( Metodică și didactică ) În afara colecțiilor ( Miscellanea ) Medicină Nordica Periodice Proceedings Prozoteca Romanul Francez Actual Ştiinţă şi Tehnică Teologie Traducem lumeaApasă aici pentru a revenii la pagina anterioară

Poveştile învăţătorului Ioan Bota


Autor :    Daniel Tiutiu


Format : 15 x 20 cm ,
Pagini : 246 pag.
Anul apariţiei: 2020
Domeniu : În afara colecțiilor ( Literatură )
ISBN: 978-606-17-1592-3
     Ioan Bota s-a născut, probabil, în 10 mai, 1860, în satul Geoagiul de Sus. După ce a absolvit cursurile pentru învățători de la Sibiu, iar în anul a fost numit învățător în satul Cetea în anul 1880.

     Din cauza piedicilor de tot felul și a faptului că salariul i se plătea cu mari întârzieri, a părăsit Cetea și vreme de patru ani a lucrat pe Valea Arieșului, în școlile unor cătune din jurul localității Lupșa.

     Cetenii si-au dat seama că pierduseră un om vrednic și l-au chemat din nou la școala din satul lor. S-a întors la Cetea în anul 1885 unde a petrecut aproape tot restul activității sale didactice, de peste 20 de ani.

     În Cetea, învățătorul Ioan Bota stătea într-o casă din centrul satului, aproape de Podul Caroli, în locul în care astăzi se află casa lui Stiodoru’ Burii (Teodor Cădan). Bătrânii și-l amintesc ca pe un om poznaș și vesel. Dacă se întâmpla să-l fi supărat cineva, nu era din partea lui răzbunare mai mare, decât să-l imite și să-l îngâne pe cel vinovat. Se povestește, că avea un talent actoricesc ieșit din comun. Destui dușmani și-a făcut învățătorul Bota, din cauza spiritului său ironic și a limbii sale ascuțite.

     A insuflat elevilor săi credința în valorile neamului nostru. Fiind considerat agitator, în anul 1915 a fost întemnițat la Șopron. Cărțile și revistele sale au constituit prima bibliotecă a satului și mulți dintre locuitori vechi ai satului s-au bucurat de ea.

     Sărac și singur, învățătorul Ioan Bota s-a mutat din lumea aceasta la 4 februarie 1935 și oamenii i-au respectat dorința de a-l înmormânta în fața școlii vechi din Cetea, iar în anul 2010, numele său a fost atribuit Căminului Cultural din satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț.

     Marele folclorist Ovidiu Bârlea l-a așezat pe Ioan Bota, între figurile folcloriștilor de prim rang, din rândurile învățătorilor din Transilvania, după I. Pop Reteganul și George Cătană.

     Ioan Bota a colaborat la cele mai importante gazete ale timpului său. El este și un iubitor de înțelepciune. Iată câteva dintre cuvintele înțelepte, cu care este presărată proza domnului învățător.

     Când ți se pune necuratul pe țundră, ori o tai, ori o dai!

     Cine nu se bate de vorbă, nici de bâtă nu se bate.

     Cu mai marele tău nu-ți prea alerga calu’.

     La casa leneșului totdeauna e sărbătoare.

     Nu e sărac cel ce n-are tată și mamă, ci cel ce n-are învățătură.

     Tezaurul cel mai prețuit, de care este legată fericirea și înflorirea unei națiuni, a fost, este și va fi cultura.

     Tinerii înaintea bătrânilor să aibă urechi, iar nu gură.

     Prin publicarea acestei lucrări dorim să readucem în atenția cititorilor mai ales basmele domnului învățător. Ele au fost repovestite după lucrarea Ioan Bota, Povești și povestiri, ed. Universul școlii, Alba Iulia, 2018.

     În satul Cetea oamenii mai știu povești. Unele le-a povestit elevilor domnul învățător. Altele poate că n-au legătură cu domnia sa, dar noi le-am cuprins aici, pentru ca cei cărora le vom dărui să înțeleagă ce comori păstrau în lumea lor locuitorii satului de demult.Numele
Comentariu
                    

Adaugă un comentariu