„Alesul aurului cerea un efort deosebit şi o mare îndemânare din partea alegătorului, fiind cea mai grea operaţie de prelucrare a minereului. De felul în care îşi îndeplinea misiunea depindea cantitatea de aur ce se realiza. (…)
Cântărirea aurului trezea în rândurile aurarilor o mare emoţie şi un viu interes. Acum era momentul în care puteau să vadă rezultatul muncii depuse.”
„La 35 de ani de la apariţia albumului Aurarii din Munţii Apuseni, la cunoscuta Editură Sport-Turism din Bucureşti, Asociaţia Baia Domnilor din Bucium Poieni, care urmăreşte identificarea, conservarea şi popularizarea obiceiurilor, mijloacelor de existenţă, a obiectelor şi costumelor tradiţionale din viaţa buciumanilor, cu rădăcini adânci în mineritul aurifer a iniţiat reeditarea acestei cărţi.
De fapt, o ediţie nouă s-a făcut resimţită deja la scurt timp după apariţia acestei publicaţii, cu o ilustraţie excelentă, incontestabil unică, în mare parte inedită, în condiţii grafice excepţionale pentru anii respectivi, motiv pentru care tirajul de 2000 de exemplare s-a epuizat rapid. Multe familii de mineri din Roşia Montană şi împrejurimi sau de spălători de aur din Valea Arieşului au regretat atunci că n-au putut ajunge în posesia acestui album.
Nenumăraţi mineri s-au regăsit cu familiile lor în fotografiile documentar-artistice realizate de renumitul fotograf Bazil Roman (având, de fapt, prenumele Vasile Iosif), care, până la apariţia lucrării Aurarii din Munţii Apuseni, n-au fost valorificate sistematic, ci folosite doar sporadic pentru ilustrarea unor lucrări de specialitate din domeniul geologiei, istoriei sau etnografiei. Un lot consistent de fotografii ale lui Bazil Roman a fost folosit ca material ilustrativ în cadrul Muzeului amenajat în sediul Exploatării Miniere din Roşia Montană. Abia în anul 2008 aproape întreaga operă fotografică a lui Bazil Roman a devenit accesibilă cititorilor prin intermediul albumului Bazil Roman – Fotograful aurailor din Ţara Moţilor – Munţii Apuseni, editat de Aurel Sîntimbrean, Horea Bedelean şi Aura Bedelean (Editura ALTIP Alba Iulia).
Reeditarea volumului Aurarii din Munţii Apuseni a reprezentat un demers îndrăzneţ şi dificil din cauza faptului că manuscrisul (tiposcriptul) şi întreaga ilustraţie (fotografii, desene şi schiţe) au dispărut fără urme în momentul desfiinţării Editurii Sport-Turism, după anul 1990. Mai mult de atât, după decesul fotografului Bazil Roman în anul 1993, dispăruse şi cuprinzătoarea sa arhivă fotografică (inclusiv cea de negative).”
V. Wollman
Recenzii
Nu există recenzii până acum.