Pancreasul – datorită localizării sale ascunse, retroperitoneale – a rămas mult timp un organ „ermetic”, în ciuda patologiei sale polimorfe şi foarte grave de cele mai multe ori. Localizarea într-o zonă de interferenţă vasculară, complexitatea inervaţiei, precum şi relaţiile cu organele din jur, sporesc gradul de dificultate al intervenţiilor chirurgicale, cu atât mai mult cu cât diversele sale entităţi patologice au o istorie subclinică de lungă durată, iar atunci când devin clinice – anunţându-se prin dureri severe – sunt deseori deasupra resurselor terapeutice.
Cu o incidență în creștere la nivel mondial, cancerul pancreatic – boală complexă și devastatoare – este printre cele mai agresive tumori maligne, adesea fiind descoperit în stadii avansate și având un prognostic deosebit de rezervat. Rata de supraviețuire rămâne lamentabil de scăzută, în primul rând, din cauza diagnosticului tardiv și apoi, datorită opțiunilor de tratament limitate. Cu toate acestea, managementul chirurgical al cancerului pancreatic oferă cea mai bună șansă de supraviețuire pe termen lung.
În această lumină, a devenit din ce în ce mai important ca medicii să rămână la curent cu progresele recente în managementul cancerului pancreatic. Lucrarea, rezultatul colaborării de durată cu specialiști din domenii conexe (morfopatologie, radiologie imagistică, gastroenterologie, anestezie-terapie intensivă, oncologie), servește ca un ghid cuprinzător, de actualitate, care acoperă o gamă largă de subiecte legate de managementul cancerului pancreatic. Autorii au curatoriat cu meticulozitate conținutul, pentru a se asigura că este atât relevant, cât și accesibil pentru medici, în diferitele etape ale carierei lor.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.