„Această carte redă parcursul activităţii profesional-ştiinţifice din viaţa unui universitar prin modul personal în care a fost văzută în contextul desfăşurării ei. Ea a fost plasată în epoca respectivă prin prisma amintirilor, astăzi, la capăt de drum. Dificultatea plasării evenimentelor, derularea lor cronologică, era umbrită de efortul perpetuu al muncii. Din fericire, a fost favorizată de înregistrarea publicaţiilor, a căror revedere a trezit atmosfera momentului realizării lor, care s-a păstrat nealterată. Cer îngăduinţă celor care eventual o vor citi şi care cunosc mai exact oamenii, locul şi împrejurarea anumitor evenimente.
Condiţiile necesare de a realiza obiective profesional-ştiinţifice importante sunt sănătatea, înţelegerea sau sprijinul familiei, colegilor, prietenilor, a unor personalităţi influente care te îndeamnă la ceva important sau care înţeleg ce vrei să faci şi te ajută. Am beneficiat de toate aceste ajutoare. În viaţa mea profesională am constatat că există câteva criterii care trebuie respectate spre a-ţi asigura succesul. Desigur că multe minţi luminate ale omenirii le-au descoperit înaintea mea, dar regăsirea lor prin propria experienţă mă face să cred că au fost corect alese.
Pentru realizarea obiectivelor profesional-ştiinţifice este nevoie de înţelepciune, pentru a-ţi fixa un ţel şi a te lupta pentru atingerea lui. Fixarea unui ţel necesită o minte pregătită să înţeleagă importanţa lui, iar apoi să se pună în starea de a-l realiza, odată cu hotărârea de a nu-l schimba. Numai astfel vei face tot ceea ce poţi pentru a dezvolta imaginea reuşitei tale. Dacă vei avea suficientă ambiţie de a nu renunţa la obiectivul ales, pe care l-ai ales cu adevărat, dacă nu te opreşti, vei constata că mergi spre succes şi parcă destinul te ajută şi el pe drumul ales. Am avut şi particularitatea de comportament de a merge cu viteză înainte, căci multe erau lucrurile pe care trebuia să le fac, prin cunoaşterea şi depăşirea limitelor, cu multă trudă, făcând bine ceea ce merită să fie făcut, ştiind că „viaţa este o luptă, deci te luptă cu dragoste de ea, cu dor” (G. Coşbuc), căci „viaţa nu-ţi oferă nimic fără trudă” (Horatiu, Satire, I, 9, 59). Înţelegerea contextului şi pregătirea deciziei de a acţiona, pe de o parte, şi luarea deciziei şi munca pentru realizarea obiectivului, pe de altă parte, au fost două caracteristici pe care cred că le-am adoptat mereu în scopul realizării obiectivelor. Am avut în viaţă nenumărate obiective pe care mi le-am propus să le realizez; am avut ocazia să spun de tot atâtea ori, Doamne, ajută! şi Mulţumescu-ţi, Doamne!.”
Sorin Emilian Leucuţa
Recenzii
Nu există recenzii până acum.