„Cartea de față realizează o incursiune în istorie pentru a arăta legătura apropiată dintre evrei și egipteni, cele mai cunoscute popoare din Orientul Mijlociu. Obiceiurile, tradițiile, religia, geografia, cronologia acestor popoare au stârnit omenirii un mare interes și o mare admirație. Puțini oameni știu însă că există o legătură adâncă între cele două părți și aceasta din pricina faptului că în epoca contemporană nouă cele două popoare sunt văzute ca fiind două blocuri total opuse, generatoare a conflictului din Orientul Mijlociu, unul dintre aceste blocuri fiind cel evreu-israelian, iar celălalt fiind cel arab[1].
Apoi, un alt lucru neștiut de societatea actuală este istoria evreilor din țările arabe, a așa-numitor evrei Mizrahim (estici).Istoria lor este necunoscută Vestului, arabilor, dar chiar şi evreilor.Ella Habiba Shohat, o evreică arabă susţine: «Creativitatea noastră culturală în arabă, ebraică şi aramaică aproape nu este studiată deloc în şcolile israeliene şi devine dificil să îi convingem pe copiii noştri că am existat de altfel acolo şi că unii dintre noi încă locuiesc acolo în Irak, Yemen şi Iran.»
Dat fiind faptul că egiptenii au fost pe parcursul timpului cel mai proeminent popor din zonă şi, de asemenea, că actualmente unul dintre cele mai mari conflicte din Orientul Mijlociu este între evrei şi arabi, a căror lider este Egiptul –cunoaşterea unei istorii generale a interferențelor dintre ei este de maximă importanţă.
În acelaşi timp, tema tratată este una de interes general al timpului prezent, nu doar din pricina situaţiei curente a Orientului Mijlociu, ci şi din pricina impactului pe care conflictul din Orientul Mijlociu îl are asupra politicii, economiei, religiei, gândirii şi evoluţiei acţiunii statelor Europei şi ale lumii.
Lucrarea este importantă şi pentru studiile europene, pentru că ea ne îndreaptă indirect spre rădăcinile culturii europene prezente, iar cultura europeană are la baza sa cultura iudaică. Pe aceasta a fost construit creștinismul, iar identitatea de astăzi a Europei nu poate fi despărțită de trecutul ei iudeo-creștin.”
Ligia Istrate
„Utilizând un limbaj accesibil fiecărui cititor, Ligia Istratereuşeşte să prezinte informaţii semnificative despre evrei şi egipteni, construind totodată o cale spre relevarea rădăcinilor culturii europene. Frăţia paradoxalădintre aceste două popoare este surprinsă în mod concis şi obiectiv încă din Antichitate până în prezentul nostru, fiecărei perioade istorice fiindu-i recunoscută valoarea. Aşadar, cititorul român are ocazia să afle particularităţile Egiptului şi Israelului şi să-şi formeze o viziune reală susţinută de veridicitatea aspectelor sociale, teologice şi istorice prezentate în această carte.”
Redacţia
Recenzii
Nu există recenzii până acum.