Desemnând 2012 ca ”anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”, Comisia Europeană a intenţionat să ofere un cadru de referinţă pentru: îmbunătăţirea nivelului de conştientizare a valorii persoanelor vârstnice şi a contribuţiei lor în societate, precum şi conştientizarea faptului că, în societatea holistică, rolul şi angajamentul tinerilor este esenţial; identificarea şi diseminarea bunelor practici; sensibilizarea decidenţilor şi a tuturor celor ce activează în domenii de interes pentru populaţia vârstnică, în vederea promovării îmbătrânirii active; apelul la o mai deschisă şi largă cooperare între generaţii.
În acest context, şi conexat cadrului de refereinţă menţionat, se înscrie şi publicarea prezentei colecţii de studii şi modele de bune practici, în cadrul proiectului Leonardo da Vinci -DUKOM, ”Improvement of vertical and horizontal permeability of competencies in the field of geriatric care”DE/10/LLP-LdV/TOI/147359 (Creşterea permeabilităţii competenţelor, pe orizontală şi pe verticală, în domeniul îngrijirilor geriatrice), desfăşurat în perioada 2010-2012 la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială în colaborare cu Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului din Cluj-Napoca. Scopul proiectului a fost acela de a standardiza transferurile de competenţe atât între profesii cât şi între diferitele niveluri ale calificării, în interiorul profesiilor de îngrijire a vârstnicului. Din punct de vedere educaţional suportul paradigmatic a fost acela al transdisciplinarităţii.
Studiile din acest volum conţin, de regulă, pe lângă necesare încadrări teoretice şi / sau legislative, şi microcercetări evaluative, exploratorii, care le sporeşte puterea ilustrativă a stării de fapt, în serviciile de îngrijire a vârstnicilor, în România anului 2012. Cele opt studii au fost realizate în mai multe zone ale ţării, în diferite instituţii şi aşezăminte specializate în îngrijirea vârstnicului.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.