Perspectiva diacronică asupra faptelor de limbă din presa literară românească între 1877-1916 îi permite doamnei Ioana-Crina Coroi să realizeze o investigaţie retrospectivă asupra momentelor esenţiale pentru procesul de unificare şi modernizare a limbii române, într-o perioadă în care patrimoniul cultural românesc se situa la răscrucea punctelor de convergenţă istorică în spaţiul european.
Tânăra cercetătoare optează pentru un corpus de limbă literară constituit din eşantioane reprezentative în sfera mediatică pentru a identifica şi analiza modalităţile de manifestare a conceptului de Normă. Demersul analitic îşi găseşte relevanţa în actualitatea şi aplicabilitatea deschisă a teoriei Imaginarului lingvistic (IL), elaborată de lingvista franceză Anne-Marie Houdebine în anii ’70 şi îmbogăţită, de atunci până astăzi, de un număr considerabil de lingvişti.
Studiul asupra presei literare din perioada 1877-1916 se desfăşoară în cartea Normele Imaginarului lingvistic în presa literară între conceptul de Normă, în sens coşerian şi Normele Imaginarului lingvistic, integrate în dinamica limbii. (Academician Marius SALA)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.