Autorul prezintă spre analiză o lucrare realizată asupra unui spaţiu geografic complex şi de o remarcabilă importanţă economică şi ecologică, unilateral şi ineficient exploatată.
Prima parte a lucrării operează cu aspectele de ordin teoretic şi metodologic care stau la baza analizelor ulterioare, punând în evidenţă nivelele atinse în cunoaşterea şi modelarea progresivă a spaţiului prin activităţi antropice.
Spre deosebire de alte lucrări de profil similare, autorul utilizează din plin, dar selectiv latura bibliografică autohtonă şi opiniile exprimate asupra unor concepte cum ar fi cel de spaţiu geografic, sistem, sistem teritorial, structurare naturală a materiei amorfe, organizarea „coordonatei” ca urmare a apariţiei şi diversificării viului la nivel planetar etc.
Dispunând de o remarcabilă pregătire cartografică, candidatul realizează în ansamblu o bază cartografică clară, convingătoare şi sugestivă. Într‑un demers clasic, dar de o acurateţe substanţială, se tratează suportul fizic al autoorganizării, începând cu substratul geologic şi finalizând cu cel de ordin biogeografic şi pedologic.
Prof. univ. dr. emerit VASILE SURD
Facultatea de Geografie
Universitatea „Babeş‑Bolyai”, Cluj – Napoca
Recenzii
Nu există recenzii până acum.