În prezentarea familiei Murăşanu voi începe cu Teodor Murăşanu, pentru că se împlinesc 125 de ani de la naşterea acestui bard de pe câmpie şi tot acum se împlinesc şi 50 de ani de la moartea sa.
Modalitatea în care încerc să-l prezint va fi diferită pentru că între timp am găsit noi valori ale operei literare, dar mai ales ale atitudinilor şcolare, politice, care-l fac pe bună dreptate un dascăl pe care revoluţia din toamna anului 1918 l-a schimbat complet în gândirea sa. A cunoscut pe viu „Vâltoarea” vieţii, aşa cum şi-a dorit să schimbe sutana de preot cu condeiul în slujba românilor deveniţi liberi.
Pentru a arăta adevărata valoare în forţa scrisului său, redau un articol care poate fi considerat un adevărat manifest, apărut în volumul „Ardealul”, scris şi editat de fratele său, profesorul Ion Mureşanu. Însuşi titlul acestui articol, „Bogăţii nepreţuite”, arată aleasa iubire faţă de patria bogată, care era pe mâna străinilor, percepând viitorul Ardealului prin realizarea României Mari.
Primele ştiri despre Linţ ni le-a furnizat scriitorul şi jurnalistul Silvestru Moldovan, născut în Viişoara, care a scris în anul 1900, în „Tribuna” din Sibiu, un articol intitulat „John Paget – despre români”:
În cercetările mele am găsit informaţia că acest nobil englez a apreciat munca pe care o desfăşura în zona Turzii Ion Micuşan, proprietar şi mai ales specialist în morile de apă de pe valea Hăşdăţii şi valea Copandului şi îi oferă în dar o vacă din rasa Holstein.
A scrie despre Linţ ar fi păgubos dacă nu am arăta modul în care s-a ataşat acest călător de pământul românesc şi de valahii care se trăgeau din daci şi romani. La venirea lui pe pământul transilvan era blindat cu informaţii sociale politice şi culturale despre oamenii acestor locuri. Realizând conacul şi ferma agricolă de la Linţ, în stil englezesc, dar şi cu tehnica agricolă de acolo, pe care a implantat-o în acest cătun, a introdus treptat tehnologie de vârf şi pe aceste meleaguri transilvane.
Valentin Vişinescu
Recenzii
Nu există recenzii până acum.