Cartea ”Românii din Munții Apuseni” de Teofil Frâncu și George Candrea fost lansată vineri, 27 septembrie, ora 12.00, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilelor Clujului.
Lucrarea a apărut în 1888 și este prima monografie etnofolclorică a Munților Apuseni. Meritul Casei Cărții de Știință este că a promovat prin editarea acestei cărți valorile culturale românești perene.
Cartea se bucură de o prefață de Mircea Popa și a fost îngrijită de către dr. Marius Mureșan.
La prezentarea cărții, Mircea Popa a subliniat caracterul etnografic al lucrării ce se regăsește în contextul epocii, iar Ionuț Țene a vorbit despre un curent istoriografic al epocii susținut financiar de București pentru românii aflați sub dominație străină. El a făcut o paralelă cu exploatarea minelor din Apuseni de atunci și de astăzi a căror proprietari sunt de aceeași origini. Vorbitorii au salutat faptul că la Zilele Clujului se lansează astfel de cărți care dau consistență unui eveniment mai mult monden. ”Aspectul cultural trebuie să primeze la acest eveniment” au mai subliniat prezentatorii.
”Cartea e una din cele mai bune lucrări de etnografie ce avem până astăzi cu privite la poporul nostru, cu care ne fălim sau de care ne batem joc (de multe ori facem întâiul lucru pentru solemnităţi şi publicitate, iar celălalt în intimitate), fără să-l cunoaştem cât e de plin de interes, de culoare, de energie – de viaţă în manifestaţiile ei felurite. Cei doi moţi au scris cu pricepere şi cu drag despre moţii lor – aşa cum nu și-a mai amintit la noi nimeni despre ai lui din satul natal, din ținutul lui, după ce pașii i s-au pierdut pe drumul de înstrăinare al traiului” – N. Iorga.
NapocaNews, Foto: Marina Tufan