Evoluția este un proces continuu, menit să asigure supraviețuirea populațiilor lumii vii. Această necesitate a viului se realizează prin miile de variante ce determină variabilitatea, respectiv modificarea frecvențelor genotipice ale indivizilor și respectiv frecvențelor genofondurilor populaționale. În realizarea acestei zestre ereditare, întâmplarea joacă un rol esențial. Dacă s-a reușit, până în prezent, cunoașterea dintre genele alele, este încă o cale lungă până la cunoașterea aprofundată a relațiilor nealelelor în realizarea caracterelor, în special a caracterelor cantitative.
La ora actuală au fost realizate hărțile genetice ale multor specii, dar este necesară investigarea interrelațiilor dintre zestrea genetică și mediul ambiant. Realizarea de noi tehnici de investigare va conduce la aprofundarea cunoștințelor privind stabilitatea biocenozelor pe Terra și, implicit, bunăstarea speciei umane.
***
Prof. univ. habil. dr. Nicolae COMAN (n. 6 august 1937, Dumbrăveni, Sibiu) a absolvit Liceul St. L. Roth, Mediaș și Facultatea de Biologie-Geografie, secția Biologie, Universitatea din Cluj (1960) și doctoratul în Genetică la Universitatea T.G. Sevcenko din Kiev, Ucraina (1968). A beneficiat de bursă Fulbright, la Universitatea E. Cornell, Ithaca, New York, SUA (1971-1972). Profesor universitar la disciplina Genetică la Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai, din 1991 conducător de doctorat, șef de catedră, prodecan, prorector. Transferat la Ministerul Afacerilor Externe, este numit ambasador și reprezentant permanent al României la ONU (1997-2001). Fondator și editor al revistei Evolution and Adaptation. A organizat primul Laborator de Genetica populațiilor din țară la universitatea din Cluj. Autor/coautor de monografii, cursuri, caiete de lucrări, tratate, studii publicate în reviste de specialitate naționale și internaționale. Organizator la prima expediție românească transafricană, publicând ulterior De la Atlantic la Oceanul Indian. Însemnările unui biolog din prima expediție românească transafricană, Ed. Dacia, Cluj (1975). Între 2014-2020 publică 5 volume intitulate Un secol de învățământ biologic la Universitatea Clujeană (1919-2019).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.