„Societatea umană şi mediul înconjurător suportă adesea acţiunea unor fenomene şi procese periculoase de origine naturală sau antropică. Evenimentele naturale extreme se produc, de regulă, pe neaşteptate şi pot provoca numeroase victime, dereglări distructive şi brutale, un volum mare de pagube materiale, dezechilibre ecologice şi chiar grave tulburări ale stării psihice şi morale ale populaţiei ce intră sub incidenţa evenimentului extreme. În ultimele trei decenii diferitele dezastre au determinat la nivel planetar moartea a peste 8 milioane de personae , pierderi şi distrugeri de bunuri materiale de sute de miliarde de dolari.
Costul pentru economia globală ajunge în prezent la 50.000 mil. $ pe an, din care o treime reprezintă costul pentru sisteme de prognoză şi diminuare, iar celelalte două treimi reprezintă costuri directe ale distrugerii. Tributul mediu variază de la an la an în jurul unei medii de 250.000 de oameni pe an,în timp ce dezastrele naturale se soldează cu aproximativ 140.000 de morţi/an. Aproximativ 95%din morţi au loc în lumea a treia, unde trăiesc mai mult de 4200 de milioane de oameni. Catastrofele naturale pot avea impacturi severe şi asupra ţărilor dezvoltate.
Repartiţia pe mari categorii a evenimentelor catastrofale în lume indică predominarea celor naturale (64 %), restul fiind de natură antropică (34 %). În privinţa numărului de victime, majoritatea au fost provocate de seisme (41 %) şi inundaţii (30 %), urmate la mare distanţă de cicloni tropicali şi furtuni (14 %) şi vulcanism (2%). Restul de 13 % din numărul victimelor fiind datorate evenimentelor catastrofice de natură antropică.
În ultimele decenii numărul, diversitatea, frecvenţa şi intensitatea catastrofelor provocate de evenimentele naturale a crescut. .Din datele statistice rezultă faptul că în ultimele decenii, la nivel planetar, se produc în fiecare an circa 180 catastrofe, în timp ce la începutul deceniului al VIII/lea din secolul trecut numărul lor era mai mic, de 100.Creşterea efectivă a frecvenţei evenimentelor naturale catastrofice şi a costurilor lor globale poate fi pusă pe seama mai multor factori: caracterul ciclic al evenimentelor natural extreme; creşterea globală a populaţiei şi concentrarea ei în mari aglomeraţii; creşterea vulnerabilităţii comunităţilor umane; măsuri şi activităţi insuficiente şi necorespunzătoare de prevenire a catastrofelor.; forma şi tipul de utilizare a spaţiului; natura şi calitatea construcţiilor, etc.
Chiar dacă această constatare este justă, ea include o oarecare doză de subiectivism , care derivă, în principal, din următoarele cauze: creşterea gradului de vulnerabilitate a unor teritorii expuse fenomenelor extreme; mediatizarea excesivă a evenimentelor extreme prin intermediul mass-media îndeosebi în ultimele decenii; lipsa de dotare cu aparatura necesară înregistrării datelor în cazulevoluţiei unor fenomene extreme din trecut a dus la o penurie de date în multe regiuni ale Globului.”
Autorul
Recenzii
Nu există recenzii până acum.