100 de Ani de Universitate Românească la Cluj (1919-2019)

28 martie 2019, ora 12:00, Institutul de Istorie Cluj-Napoca

 

Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Studențească Philohistoriss și Editura Casa Cărții de Știință vă invită să sărbătorim împreună, CENTENARUL UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI, JOI, 28 martie, în Aula Ferdinand a Facultății.

Cu o istorie bogată, Universitatea Babeș-Bolyai, a fost mai întâi colegiu iezuit, în secolul al XVI-lea, la cererea principelui Transilvaniei, Ștefan Bathory. De-a lungul istoriei, a trecut prin numeroase transformări, astfel că în 1919, devine universitate românească, avându-l pe Sextil Pușcariu rector și iar din 1927 va purta numele primului rege al României Mari și se va numi „Universitatea Regele Ferdinand I”.
În anul 1945, s-a înființat „Universitatea cu limba de predare maghiară”, care mai târziu primește numele de „Universitatea Bolyai”. Universitatea românească din Cluj devine, în timpul perioadei comuniste „Universitatea Victor Babeș” , iar așa, cele două instituții funcționează în paralel până în 1959, când are loc unificarea lor.
Noua universitate avea atunci șase facultăți (Matematică și Fizică, Chimie, Științe Naturale-Geografie, Filologie, Științe Juridice, Istorie și Filosofie), iar în timp avea să se dezvolte, atât din punctul de vedere al structurii, cât și al programelor oferite de facultăți, astfel că în contextul căderii regimului comunist, Universitatea Babeș-Bolyai a început să-și consolideze caracterul său multicultural, prin dezvoltarea linilor de studiu în limbile maghiară și germană, ajungând astăzi, să-i celebrăm cei 100 de ani de când a devenit universitate românească.

 

Lasă un răspuns