Prin multitudinea aspectelor abordate (descriptive, diacronice, aplicative, normative), cartea de faţă este un instrument util, în primul rând, profesorilor, studenţilor şi elevilor care studiază limba română sub aspect gramatical şi semantic. Este însă vizat şi un public mai larg, cuprinzându-i pe toţi cei interesaţi de dinamica limbii române contemporane.
Precedată de câteva studii şi articole în domeniu, valorificând o experienţă ştiinţifico-didactică de mulţi ani, cartea de faţă a fost concepută ca studiu gramatical şi semantic al uneia dintre clasele de cuvinte importante în comunicare: adjectivul. Cu consecvenţa rigorii ştiinţifice, intenţia autoarei a fost de a aduce în faţa cititorului un fragment din gramatica descriptivă a limbii române actuale, încercând să menţină un echilibru firesc şi necesar între tradiţie şi noutate.
Cartea convinge prinspiritul profund analitic, prin maniera originală de prelucrare şi de sistematizare a conţinutului selectat, prin argumentarea interpretărilor, precum şi prin caracterul interdisciplinar, deosebindu-se de alte cercetări de acelaşi gen. Tema nu este, desigur, originală, însă cartea îşi impune oportunitatea şi valoarea prin ineditul abordării temei. În coordonatele gramaticii actuale, o apreciem ca utilă, interesantă şi valoroasă din punct de vedere ştiinţific.(G.G. Neamţu)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.