Născut în comuna Stelnica din judeţul Ialomiţa, munteanul Valentin Vişinescu s-a identificat cu Transilvania, devenind un vrednic fiu al ei. După studiile primare şi gimnaziale urmate în localitatea natală, la Constanţa şi Călăraşi, a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii bucureştene.
Complexa lui erudiţie şi personalitate i-a permis să fie profesor, istoric, cercetător, epigramist şi publicist. Spre norocul nostru, soarta a făcut ca proaspătul absolvent bucureştean al secţiei de română–istorie să fie repartizat, în calitate de profesor, în comuna Petreştii de Jos, din judeţul Cluj, iar apoi să devină inspector şcolar al raionului Turda, stabilindu-se în municipiu în anul 1960. Aşa am ajuns să-l cunosc pe acest mare şi prolific fiu al Turzii, a cărui prezenţă scotocitoare în arhive, în căutarea adevărului istoric, am asimilat-o mereu fără să vreau cu imaginea creată de Eminescu despre „bătrânul dascăl” care „caută în lume şi în vreme adevăr” când „de pe galbenele file el adună mii de coji”, iar apoi „a lor urme trecătoare le însamnă pe răboj”.
Prodigioasa activitate a Profesorului Valentin Vişinescu a fost răsplătită, de-a lungul timpului, cu numeroase premii şi distincţii. Astfel, a dobândit titlul de „Om al anului 2000” oferit de Institutul American de Biografie, iar trei ani mai târziu a câştigat premiul pentru eseu la Concursul Naţional Pavel Dan. A mai obţinut trei premii pentru literatură la Cluj, Sibiu şi Băileşti, precum şi diploma de excelenţă oferită le Primăria comunei Iara, pentru monografia dedicată satului Cacova Ierii.
De asemenea a fost distins cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Turda, al comunei Stelnica din judeţul Ialomiţa şi a comunei Viişoara din judeţul Cluj.
Ing. Ioan ROMAN
Primarul Comunei Viişoara, judeţul Cluj
Recenzii
Nu există recenzii până acum.