DELIA-FLORINA POPA este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția română-franceză. În anul 2013, a urmat programul de masterat „Limba română în context romanic”, iar, în anul 2022, a obținut titlul de doctor în filologie în cadrul aceleiași instituții. Timp de mai mulți ani, a desfășurat o activitate didactică de predare a românei ca limbă străină, în special studenților francofoni, la Institutul Francez din România. În prezent, este cadru didactic asociat la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Experiența profesională într-un mediu cultural și lingvistic bilingv franco-român i-a trezit interesul, ca cercetător, pentru plurilingvism, interferențe lingvistice și pentru atitudini și comportamente sociolingvistice ca urmare a fenomenelor migratoare.
*
Propunându-și să trateze un subiect complex, cu implicații dintre cele mai felurite, autoarea a dus la bun sfârșit un studiu analitico-descriptiv, bazat pe un corpus alcătuit ad-hoc și constituit în urma unor investigații complexe și delicate în vreme de pandemie, în care a relevat particularitățile limbii românilor din Franța, o comunitate dinamică și în plină dezvoltare și chiar integrare.
Prof. univ. dr. Adrian Chircu
Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
Cercetarea Florinei Popa este, în opinia mea de profesor de limba română și de cercetător-lingvist în Franța, mai mult decât așteptată și binevenită, în condițiile în care studiile despre această variantă a limbii sunt foarte puține în momentul de față. Nu ezit să calific încă de la început lucrarea ca fiind un studiu pionier foarte promițător și să o felicit pentru că oferă comunității (lingvistice, de cercetători, dar mai ales celei de locutori români din Franța) o imagine atât de fidelă asupra acestui sociolect numit romceză.
Prof. univ. dr. Alexandru Mardale
INaLCO, Paris
Recenzii
Nu există recenzii până acum.