Stefan Cucu

Motto: „Clasicistii creatori de statura lui Stefan Cucu dau sansă oricărei culturi moderne si ulterioare. Poate mai mult decât oriunde, culturii române.”
(Liviu Franga)

Lectura unei cărti incită la o diversitate de abordări tematice, determinate de impactul: autor – mesaj – cititor, din nevoia de a cunoaste, în mod special, individualitatea si personalitatea celui dintâi.
Remarcabilă în acest sens este lucrarea Olimpiei Varga – „STEFAN CUCU, UNIVERSITARUL SI SCRIITORUL”, apărută la Casa Cărtii de Stiintă, Cluj-Napoca, 2015 (242 pagini), care integrează în circuitul istorico-literar o personalitate distinctă a culturii române.
La cei saptezeci de ani de existentă si la aproape cincizeci de ani de activitate profesională: didactică, stiintifică si literară, conf. univ. dr. si scriitorul Stefan Cucu este un nume de referintă în lumea cărtilor, recomandat de originalitatea interpretativă si creativă, de stilul concis si solemn, de o imensă bogătie intelectuală si afectivă, asemănătoare triumfului omului asupra tuturor vicisitudinilor vietii, a omului cu slăbiciuni (care niciodată nu-l pierd) si cu virtuti (care întotdeauna îl mântuie), de eruditia care, convertită într-un protocol imperios, lămureste probleme neelucidate sau controversate.
Această carte este o (re)scriere a identitătii culturale, pe care doamna dr. Olimpia Varga o realizează sub semnul receptărilor deosebit de favorabile, constituite în articole consistente, ce aduc importante contributii în exegeza operei lui Stefan Cucu.
„Muzeul sufletului”- poemul care deschide cartea, scris în tehnica sonetului, invită cititorul la meditatie si (de ce nu?!) la căutarea si găsirea propriei identităti, a sensului vietii în Cuvânt: „De vrei să-nnobilezi umila-mi viată,/ Cu inima semnează o postfată!”

 

citește articolul integral aici…

Lasă un răspuns