Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj şi Asociaţia Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România, Filiala Cluj
În 1932, Ioachim Crăciun, remarcabil istoric, bibliolog şi profesor, ținea la Cluj lecţia inaugurală O ştiinţă nouă: Bibliologia în învăţământul universitar din România, prima de acest fel în întreg învăţământul universitar din țară. În această lucrare Ioachim Crăciun definea BIBLIOTECONOMIA ca ramură a bibliologiei care se ocupă de organizarea bibliotecilor. „Cunoașterea acestei organizări e necesară fiindcă, pe lângă faptul că orice om cult va avea de organizat o bibliotecă, cel puțin pe a sa proprie, trebuie să știe, înainte de toate, să folosească o bibliotecă […] Pentru țara noastră problema mai are și un alt aspect. În bibliotecile mai mari sau mai mici, pe care le avem, bibliotecarii sunt, de obicei, oameni pregătiți pentru alte cariere decât pentru cariera de bibliotecar și intră aici la întâmplare, fără niciun stagiu de pregătire. Consecințele sunt: o mulțime de neajunsuri, de dibuiri, de nedumeriri”.
După aproape 90 de ani de la aceste afirmații ale ctitorului şcolii bibliologice clujene, situația personalului din bibliotecile publice românești nu s-a schimbat mult spre bine. Fiecare dintre biblioteci se confruntă cu situații în care noii angajați cunosc prea puțin despre profesie și, de multe ori, după ani de muncă în bibliotecă, ajung să stăpânească doar procedurile aplicate în sectorul unde își desfășoară activitatea.
Înțelegând importanța integrării noilor angajați, instruirii și formării acestora la locul de muncă, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj a inițiat, în 2011, un Program de mentorat, care se derulează anual, în care sunt cuprinși toți bibliotecarii noi.
Centrul de Formare Profesională al Bibliotecii Județene „Octavian Goga”
Recenzii
Nu există recenzii până acum.