Ideea unei cronologii a literaturii române, în reperele fundamentale, este mai veche, dar, după un început în forţă, alte şi alte proiecte şi-au cerut dreptul de a fi duse până la capăt. Anii au trecut şi am crezut că reluarea cercetării, pornind de la cele câteva zeci de pagini, nu va fi grea. M-am înşelat, fiindcă, la o privire mai atentă, mult prea puţine informaţii se încadrau în ceea ce urma să fac.
Pe măsură ce au trecut anii, mi-am dat seama că generaţia tânără nu are instrumente adecvate de lucru, deşi au apărut, imediat după ’89 istorii, dicţionare literare etc., o mulţime de lucrări, care de care mai bine documentate. Acestei generaţii i se adresează, în primul rând, cronologia pe care am realizat-o, dar vor avea folos toţi cei care vor să cunoască momentele esenţiale din evoluţia literaturii române. Am verificat date, totdeauna confruntând mai multe surse, am restrâns comentariile la strictul necesar lăsând informaţia să vorbească, punând la dispoziţia cititorului un instrument uşor maniabil. Şi cititorul, precum autorul, va fi fascinat să contemple mersul generaţiilor, tocmai de aceea am considerat că prima secvenţă din cadrul fiecărui an trebuie dedicată consemnării zilelor de naştere, apoi cărţilor publicate, presei, teatrului şi, în final, debuturilor, o consemnare a „naşterii” pentru literatură, punte care leagă generaţiile.
Evident că mulţi alţi autori ar fi trebuit să intre în atenţia noastră. Nădăjduim să îi avem în vedere la următoarea ediţie.
Ovidiu Moceanu
Recenzii
Nu există recenzii până acum.