Lucrarea are caracter practic şi complementar studiilor dedicate grupului verbal prin comparaţia cu limba literară şi cu limba veche, prin surprinderea unor aspecte specifice variantei populare coexistente cu cele pe care le întâlnim în limba literară, fapt care generează fenomenul variaţiei libere, prin lărgirea perspectivei de cercetare a grupului verbal cu dimensiunea semantico-pragmatică şi prin încercarea de a analiza prototipuri sintactico-semantice impuse în anumite zone ale ţării.
Caracterul complementar este vizibil şi în alcătuirea unui dicţionar sintactic care include valenţe specifice unor verbe cu circulaţie restrânsă la uzul popular, de regulă neînregistrate în dicţionare, precum şi în studierea particularităţilor sintactice ale grupului verbal în dacoromâna populară.
Corpusul lucrării include texte dialectale publicate din toate zonele ţării şi texte nepublicate, aflate în manuscris la Institutul de Dialectologie al Academiei Române din care s-au excerptat contexte relevante pentru studiul grupului verbal, sintagme şi enunţuri minimale care au ca centru un verb la un mod nepersonal, respectiv, un verb la un mod predicativ – centrul unei propoziţii sau al unei fraze cu mai multe subordonate.
În atenţia noastră s-au aflat şi texte dialectale din afara graniţelor actuale ale ţării, din care am sistematizat contexte interesante pentru problematica grupului verbal. Aceste texte prezintă dezavantajul calchierii structurilor sintactice specifice limbii vorbite în comunităţile lingvistice unde dacoromâna se foloseşte sporadic şi în enclave.
Autorul
Recenzii
Nu există recenzii până acum.